Eurovision 2021 i Rotterdam – En liten omtale av enkelte bidrag

I kveld er det duket for Eurovisjon 2021 i Rotterdam i  Nederland, og i denne forbindelse ville jeg bare løfte fram noen av de bidragene. Dette er ikke med tanke på hvem som kommer til å vinne, men hvilke bidrag jeg synes har noe ved seg.

Yndlingsbidrag

Nr. 5: Russland – Manizha med «Russian Woman»

Fabelaktig utstråling, mimikk og energi som kommuniserer på tross av språkbarrieren. Godt støttet av dansende korister. Fine farger (rødt og gull) og fin helhet i fremføring og oppstilling.

Drivende midt-asiastisk rytme med mye perkusjon og produksjonen låter veldig friskt, moderne og åpent. Etter et folkemusikk-kor-parti som fungerer som bridge  kommer et drop/refreng med balkan-saksofoner og kvarttone-strenginstrument er med på riffet. Produsent på låta er jazzsaksofonist og har også arbeidet med Gogol Bordello og andre balkan-band.

Opprinnelig født i Tadjikistan flyktet Manizha med familien til Russland som treåring etter at huset deres ble bombet i borgerkrig. Er FN-ambassadør og har laget hele sitt artistiske uttrykk selv. Teksten til denne låta ble utsatt for etterforskning i Russland pga. innholdet, men ble til slutt godkjent.

Dette vil stikke seg veldig ut i konkurransen med hele uttrykket, og jeg er spent på hvordan det vil gå.

Nr. 12: Island – Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ – 10 Years

Med alle disse glitrende lårsangerne er det fint med et avbrekk som er helt motsatt i både fremføring og antrekk, og som likevel leverer en drivende låt. En skamløs discolåt med interessant arrangement, variasjon mellom versjene, fin koring som låner fra mange ulike låter i fortiden og likevel har noe unikt ved seg. Unik koreografi som understreker teksten.

Dessverre testet to av medlemmene positivt på korona, med det resultat at de ikke kunne opptre, og da valgte hele bandet å avstå. Det vil jo være en ulempe, da de vil vise øvingsopptak på finalen.

Nr. 3: Israel – Eden Alene med «Set Me Free»

Verset er kanskje ikke noe spesielt, og bridgen låter veldig klisje, men refrenget er bare så himla bra, med glissandoer i midtøsten-aktige stryktersynther og en god og drivende basslinje. De har også fått med en setning på hebraisk i refrenget. Hun både synger og danser veldig bra. C-delen passer ikke helt inn, og ødelegger flyten i sangen, da. På slutten kommer det noen veldig lyse toner som visstnok er de lyseste i Eurovisjonens historie.

Her sender Israel en deltaker med motsatt kroppsform av det vi så forrige gang, rett og slett. En forseggjort skulptur av håret, som ser ut til å fortsette ned i en kjole knyttet rundt kroppen. Sangeren er opprinnelig fra Etiopia.  Israel står nok ikke i fare for å vinne, og vil kanskje også tape stemmer pga. den nåværende situasjonen i Palestina. I tillegg vant de jo nylig, i Portugal i 2018.

Andre nevneverdige deltakere

Nr. 4: Belgia – Hooverphonix med «The Wrong Place»

Et drevent band som har holdt på i over 20 år, og en unik låt, særlig i denne sammenheng. To ukonvensjonelle akkorder rett før refrenget og «hooken» – I’m in the wrong place – stikker seg ut.

Nr. 20: Frankrike – Barbara Pravi med «Voilà»

Et urfranskt, nedstrippet bidrag med en sanger med krøllete hår akkompagnert av strykere. Hun har veldig god innlevelse og dynamikk i stemmebruk og fremføring.

Nr. 24: Italia – Måneskin – Zitti E Buoni

Et skikkelig rockeband, med dyktige musikere og meget dyktig og uttrykksfull vokalist. Hele bandet eier scenen og låta er en god rockelåt i seg selv.

Nr. 18: Lithuania – The Roop – Discoteque

Som Island har alle kledd seg i samme farge. Morsom koreografi, omfavnelse av hele konseptet harry dans. God innlevelse og iøynefallende vers, i det minste.

Nr. 11: Sveits – Gjon’s Tears med «Tout l’Univers»

Konkurransens andre franskspråkelige bidrag er også en sterk sanger. Også dette er en rolig, nedstrippet sang, med fint piano, som går over i mer moderne refreng. Han synger lyst og veldig sårt. Slutten er veldig unik, gir meg nesten litt Beatles-vibber og jeg tror nok denne vil treffe mange.

Ukraina – Go_A – Shum

Technofolk! Vokalisten synger på tradisjonell hodeklang-måte fra balkan, også kjent for mange i Norge fra bulgarsk folkesang. Dette kombinert med elektronisk techno gir et veldig egenartet bidrag i konkurransen, siden det er eneste måte hun synger på, gjennom hele sangen. Ellers er arrangementet temmelig udynamisk, med lite variasjon, fraværende av interessant basslinje eller musikalsk oppbygning, bortsett fra at tempoet øker. Iøynefallende visuelt, med grønnfarge og hvite trær. Kanskje monotoniejn er en del av poenget, som en rave-låt.

Vinner? Kanskje Sveits?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *